Cholesterol

Vysoký cholesterol je novodobým strašiakom, pretože je príčinou mnohých závažných ochorení. A kedže úzko súvisí so stravou a prejedaním sa, ide o tému nanajvýš aktuálnu.

Čo je to cholesterol ?Cholesterol je tuková látka, ktorá nám nespôsobuje bolesť, ako povedzem pri črevných ťažkostiach. Nemá ani žiadne vonkajšie príznaky, a práve v tom spočíva jeho zradnosť.

Cholesterol je však pre ľudský organizmus nevyhnutný. Nachádza sa v každej bunke ľudského tela, je dôležitou stavebnou jednotkou nervov, mozgových buniek a niektorývch horónov. Z tohto dôvodu má pre naše telo zásadný význam – avšak za predpokladu, že ho v krvi nie je nadbytok.

Väčšinu cholesterolu si organizmus vyrába sám, iba časť prijíma zo stravy. Pravdepodobne ste sa už stretli s označením “zlý” a “dobrý” cholesterol.

Aký je medzi nimi rozdiel ?

Na organizmus vplývajú odlišne:
  • Ldl- označovaný ako „zlý cholesterol“. Podieľa sa na upchávaní ciev. Táto bielkovina transportuje cholesterol z obličiek do buniek. Štandardné množstvo LDL v krvi sa pohybuje okolo 70%, no u jednotlivcov sa môže líšiť.
  • HDL- znýmy ako „dobrý cholesterol“. Na rozdiel od LDL vplýva na cievy pozitívne. Zbiera cholesterol v cievach a prenáša ho späť do obličiek, kde je spracovaný a odtiaľ odvadzaný preč z tela.

Komu hrozí vysoký cholesterol ?

K faktorom, ktoré sa priamo podieľajú na zvyšovaní hladiny cholesterolu, patria diagnózy typu cukrovka a obezita. Ďalej je to fajčenie, nedostatok pohybu, vek nad 40 rokov, každodenný stres, častá konzumácia potravín živočíšneho pôvodu a genetická predispozícia.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi, označovaná aj ako hyperlipidémia, vedie ku kôrnateniu ciev, čo môže vyústiť až do srdcovej alebo mozgovej príhody. Ak sa k vysokému cholesterolu pridá aj fajčenie a vysoký krvný tlak, ide o veľmi nebezpečnú kombináciu.
Väčšine srdcovo-cievnych ochorení však dokážeme zabrániť úpravou životného štýlu – predovšetkým zmenou stravovacích návykov. Ako vidíte, aj tu platí, že zdravie máme (aj) vo svojich rukách.

Obmedzte príjem týchto potravín

Vysoký cholesterol sa týka predovšetkým milovníkov mäsa a mliečnych výrobkov. Nasýtený tuk v mäse, syre i masle zvyšuje nielen hladinu cholesterolu, ale aj riziko vzniku srdcových chorôb. Podobne účinkujú aj transtuky v lacnejších margarínoch, polotovaroch a instantných pokrmoch.

Tieto potraviny by ste mali vynechať ako prvé. Už aj jedno jedlo s vysokým obsahom
nasýtených tukov zmenšuje elasticitu tepien a podporuje ich zanášanie. Transtuky
nielenže zvyšujú hladinu LDL cholesterolu, ale znižujú hladinu HDL cholesterolu.

Ďalšie nevhodné potraviny:

  • Vyprážané jedlá
  • Sladké a miešané nápoje
  • Jedlá z rýchleho občerstvenia
  • Vnútornosti
  • Nekvalitné čokolády
  • Múčne sladkosti

O týchto potravinách ste vedeli ?

Ak vás trápi, alebo v minulosti už potrápil, vysoký cholesterol, asi máte pravidlá
nízkocholesterolovej diéty v malíčku. Viete, že na tanier si treba servírovať dostatok
vlákniny, ovocia, zeleniny, nízkotučných produktov, piť veľa vody a bylinných čajov.

Čo znižuje cholesterol ?

  • Čerstvý cesnak, resp. výživové doplnky s obsahom cesnaku.
  • Domáca paradajková omáčka – paradajky obsahujú lykopén, jeden z najsilnejších antioxidantov. Lykopén chráni pred chorobami srdca. Varením sa lykopén z paradajok uvoľňuje, preto získate viac užitočných živín z paradajkovej omáčky, než zo surových paradajok.
  • Jablká – dve jablká denne sú zárukou dlhodobého zdravia. Aj jablko obsahuje množstvo antioxidantov, stimuluje pečeň a odbúrava „zlý“ cholesterol LDL z krvi. Antioxidanty obsiahnuté v jablkách urýchľujú rozklad LDL cholesterolu približne o 20 %. Jablká nešúpte, šupka obsahuje 5x viac antioxidantov ako dužina. Najviac antioxidantov obsahuje odroda Red Delicious.
  • Brusnicová šťava. Výskumy dokazujú, že tento nápoj zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Aj brusnice majú v sebe veľa antioxidantov.

  • Strukoviny: fazuľa, hrach, šošovica.
  • Orechy (hlavne vlašské), mandlearašidy.
  • Pestrec Mariánsky

K ďaľším potravinám, ktoré preukázateľne znižujú cholesterol, patria: červený grapefruit, olivový olej a ovos.

10 dobrých rád:

    1. Uprednostňujte rastlinné tuky.
    2. Aspoň 2x týždenne konzujte ryby.
    3. Jedzte dostatok čerstvej zeleniny a ovocia.
    4. Obmedzte konzumáciu sladkých pokrmov.
    5. Do jedálnička zaraďte strukoviny, celozrnné výrobky a obilniny.
    6. Namiesto vyprážania, pokrmy duste alebo pečte.
    7. Pokúste sa schudnúť na optimálnu váhu.
    8. Pravidelne sa hýbte.
    9. Skoncujte s fajčením.
    10. Zbyročne sa nestresujte.

    Ideálne je , použiť aj naše produkty, ako čaj na Pečeň a Cholesterol. S čajom cholesterin získate aj Pestrec mariánsky. Táto trojka, je skvelým pomocníkom v boji s týmto ochorením.

Pridaj komentár